kakopoihsh INTRO

Στις 27/3/’24 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας το παρακάτω πρόγραμμα με συνεργασία του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.

a
b
  1. «Φυλο-τεχνώντας. Αναζητούμε το πρόσωπο της γυναίκας στην τέχνη (υπ’ αριθμ. 23617/16-11-2023).
  2. «Η ζωή μπροστά της…» Εικόνες από τον καθημερινό βίο των γυναικών με τη βοήθεια των κειμένων της Καινής Διαθήκης, των βίων των βυζαντινών αγίων γυναικών και ανδρών και της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας (υπ’ αριθμ. 23618/16-11-2023).
    Τα εκπαιδευτικά αυτά προγράμματα συνάδουν με τα ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ στη θεματική ενότητα «Ενδιαφέρομαι και ενεργώ-Κοινωνική ενσυναίσθηση και ευθύνη» και στις υπο-ενότητες «Ανθρώπινα Δικαιώματα και Συμπερίληψη: Αλληλοσεβασμός και διαφορετικότητα».

    Τα δυο προγράμματα έχουν ως σκοπό οι μαθητές και οι μαθήτριες με τη βοήθεια επιλεγμένων τραγουδιών (από το δημοτικό τραγούδι έως σήμερα) και των κειμένων (από την Καινή Διαθήκη μέχρι τον Κ. Θεοτόκη) να μελετήσουν το πρόσωπο της γυναίκας, όπως αυτό δραστηριοποιείται σε διάφορες ιστορικές περιόδους, και να αναρωτηθούν για τις αιτίες που προκάλεσαν την περιθωριοποίησή του. Να ερευνήσουν την επίδραση των στερεοτύπων στις σχέσεις ανδρών και γυναικών, καθώς και τις αλλαγές που προκαλεί η κριτική και η προσπάθεια αντίστασης στην περιθωριοποίηση, την εκμετάλλευση και την υποτίμηση της γυναίκας στις σύγχρονες κοινωνίες.

Υπεύθυνος καθηγητής για την οργάνωση του προγράμματος:
Λαγογιάννης Ανδρέας